Windows 7 -käyttäjillä ei ole enää yhtään päivää hukattavaksi

Blogi: Joonas Simolin, Atea

Kaikilla yrityksillä alkaa olla todella kiire vaihtaa vanhentuva Windows 7 -käyttöjärjestelmä uusimpaan Windows-versioon. 7:n laajamittainen tuki loppuu 14.1.2020, jonka jälkeen itse käyttöjärjestelmään ei enää julkaista päivityksiä. Windows 7:tä ei voi enää pitää yrityskäyttöön soveltuvana käyttöjärjestelmänä. Kuinka siis tarttua toimeen, jos 7 vielä kummittelee työpaikalla?

DAYS
HOURS
MINUTES
SECONDS

PÄIVÄÄ

TUNTIA

MINUUTTIA

SEKUNTIA

Windows 7 -tuki päättyy:

Monilla Windows 7 -käyttäjillä on edessä pitkästä aikaa aidosti merkittävä päivitys. Paljon on muuttunut sitten Windows 7
-julkaisun. Pienemmissä yrityksissä on yleensä käytössä perustoimistosovelluksia, joihin on saatavilla uudemmat versiot suoraan pilvestä. Tällaisessa ympäristössä siirtyminen ei yleensä edellytä suurempia kotiläksyjä ja vaihdon ehtii vielä tehdä 14.1.2020 mennessä.


Edge-selain otti Internet Explorerin paikan oletusselaimena. Microsoft on kehittänyt hiljattain uutta selainta uudelle sukupolvelle. Windows 10:n Edge-selain on yksinkertaisempi ja kliinisempi ulkoasultaan, mutta toistaiseksi sen ominaisuuspuutteet saattavat ajaa käyttämään jotain muuta selainta. IE tosin löytyy edelleen Windows 10:stä.


Millaiset kotiläksyt pitää olla tehtynä ennen kuin on yhteydessä it-kumppaniyritykseen?

Mitä eroa on Windows 10 siirtymässä verrattuna aikaisempiin?

Windows XP -> Windows 7 siirtymässä mentiin 32-bit -> 64-bit-käyttöjärjestelmään jolloin isoin haaste oli sovellusten yhteensopivuus. Nyt Windows 7 -> Windows 10 siirtymässä tätä haastetta ei enää ole, lisäksi Windows 7 ei ole aikoihin tukenut kuin IE 11 -selainta joka löytyy Windows 10:stä. Aikaisemmissa siirroissa ei ollut hyödynnettävissä pilvipalveluita siinä laajuudessa kuin tänään on. Riippuen yrityksen valmiudesta voidaan hyödyntää esim. Autopilot:a laitteiden käyttöönotossa, mutta vähintään käyttäjän datat olisi suositeltavaa siirtää One Driveen tai muuhun yrityksen pilvipalveluun. 

Pilvipalvelut ovat uuden Windowsin parhaat kaverit

Kuten erilaisten sovellusten käyttö, on myöskin Microsoftin pilvipalveluiden käyttäminen tehty mahdollisimman helpoksi Windows 10:ssä. Sekä kuluttajapuolen, että yrityspuolen OneDrive on täysin integroitu käyttöjärjestelmään. OneDriven käyttöönotto ei vaadi erillisiä monimutkaisia ohjelmien asentamisia. Uusi Microsoft Office tulee luonnollisesti helpottamaan entisestään Office 365:n ja muiden Microsoftin pilvipalveluiden käyttöä kaikilla päätelaitteilla.


Myös Microsoft Azure Active Directoryn hyödyntäminen on tulossa mahdolliseksi Windows 10 myötä. Hakemistopalvelut voidaan siis ottaa käyttöön pilvestä, sekä hyödyntää niitä sekä työasemilla että Office 365 -palveluissa.


Windows 10:n on myös tarkoitus olla yrityksille se seuraava siirtymäpolku, kun mietitään työasemien päivittämisiä. Miten yrityksien tulisi sitten tähän varautua?


Vieläkö kumppaniyrityksillä on kaistaa ottaa uusia asiakkaita, vai onko kaikki henkilökunta jo varattu meneillään oleviin 10-talkoisiin?

Monet asiakkaat ovat heränneet tilanteeseen vähän myöhään, mutta kysyntää on varmasti koko ajan enemmän. Itse en odottaisi enää päivääkään, vaan etsisin itselleni sopivan kumppanin ja lähtisin kartoittamaan vaihtoehtoja.


Olisiko tämä hyvä hetki ottaa yrityskäyttöön myös
Windows 10 -mobiilikannettava?

Ehdottomasti, mikäli yrityksessä tehdään paljon liikkuvaa työtä ja halutaan kulkea kilpailijoiden edellä. Mobiilikannettavassa on monia hyviä puolia, kuten kaikki Windows 10 -tietoturvaominaisuudet ja virtuaalinen työpöytä. Samoin modernit kosketusnäytölle suunnitellut yrityssovellukset helpottavat ja tehostavat arkea, ja hyvä kumppani osaa auttaa myös näiden löytämisessä. Hyvä esimerkki tällaisesta on HP Elite x2, jossa PC:n teho yhdistyy kannettavuuteen saumattomasti.

Mihin käyttöjärjestelmään 7 kannattaisi nyt vaihtaa?

Tietoturvasyistä tärkeintä on siirtyä pois 7:sta. Windows 10 -käyttöjärjestelmästä on tullut jo tähän mennessä seitsemän uutta versiota, joista kuluttajille päivitetään automaattisesti uusin julkaistu Windows-päivitysten yhteydessä, Windows as a Service -mallilla. Yrityksillä on enemmän mahdollisuuksia käyttää pidempään jotain tiettyä Windows Build -versiota, mutta yrityksissäkin on suositeltavaa vähintään vuoden välein päivittää seuraavaan versioon. Windows 10:stä julkaistaan noin kolmen vuoden välein Long Term Service Channel -versio (LTSC), joka on tarkoitettu pidemmän elinkaarenlaitteissa käytettäväksi. Tätä Windows 10 -versiota voidaan käyttää vähintään 5 vuotta julkaisusta. Esimerkiksi suositeltavia käyttökohteita ovat kassapäätteet (POS), Sairaala-PC:t tai muut erikoislaitteet, joissa kehittyminen on hidasta ja laitteet ovat äärimmäisen kriittisiä organisaation toiminnan kannalta ja minkäänlaisia käyttökatkoja ei haluta.

Riippuu koneiden iästä sillä itse tietokoneita ei välttämättä tarvitse vaihtaa, mikäli käytössä on alle kolme vuotta vanha laitekanta. On kuitenkin tärkeää tarkistaa laitekannan Windows 10 -yhteensopivuus. Vanhoissa koneissa mahdollisesti oleva tieto saadaan kyllä talteen, mutta paras lopputulos saadaan hyvällä suunnittelulla ja hyödyntämällä pilvipalveluita, esim. Office 365 ja Azure.

Kuinka vaihdon voi tehdä ja pitääkö myös koneet vaihtaa?

Mitä kumppanilta kannattaa vaatia?

Kumppanin pitää osata kertoa, miten päästään maaliin. Enää ei voida alkaa miettiä, miten muutos mahdollisesti tehdään. Kumppanin pitää tehdä myös suunnitelma niille työasemille, joita ei voida siirtää uudempaan käyttöjärjestelmään. Nämä koneet pitää voida eristää, sillä ne voivat haitata muuta liiketoimintaa.

Jarkko Suomela

Solution Architect - Digital Workplace & Productivity, Atea 

jarkko.suomela@atea.fi

010 613 6402   I  customercenter@atea.fi

Kiinnostuitko Windows 10 -käyttöönottoprojektista?

Ota yhteyttä:

Modernien ammattilaisten käyttöön kauniisti muotoiltu, erittäin turvallinen ja hallittava HP EliteBook 840 tarjoaa tehokkaat yhteistyötyökalut, joten voit olla yhtä tuottava sekä matkoilla että toimistossa. Integroidun HP Privacy -kameran fyysinen suljin antaa mielenrauhaa suojaamalla ulkopuolisten tarkkailulta.

HP ELITEBOOK 840 G5

Windows 10 Pro yrityskäyttöön

Päätoimipiste: Jaakonkatu 2, 01620 Vantaa

Puhelin: 010 613 6401

Sähköposti: customercenter@atea.fi

Atea on Pohjoismaiden ja Baltian johtava it-infrastruktuuritoimittaja, jonka palveluksessa on yhteensä noin 7200 työntekijää 87 paikkakunnalla. Suomessa olemme toimineet yli 30 vuotta ja meillä on 400 ammattilaista rakentamassa Suomea tietotekniikalla. www.atea.fi

Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.

© Copyright 2019 HP Development Company, L.P.